Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Fler sommarkurser för snabbare väg till läraryrket

[2017-11-24] 2 000 nya högskoleplatser på sommarkurser nästa år - det föreslår regeringen i budgetproposition för 2018. Elva universitet och högskolor får nu i uppdrag att anordna fler kurser på sommaren och lärarutbildningen ska särskilt prioriteras.

[Regeringskansliet]

Ny rapport: e-boken styvmoderligt behandlad

[2017-11-24] Varför blev inte e-boken den försäljningsframgång som många förutspådde 2012? Sex forskare presenterar nu sin gemensamma rapport om bokbranschens syn på e-boken.

[Svensk Bokhandel]

Andra AP-fonden: Viktigt att vara nära forskningen

[2017-11-24] Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden, menar att det är en viktig del av verksamheten att vara partnerföretag till Handelshögskolan i Göteborg. Dels för att vara med och utveckla forskningen, dels för att kunna rekrytera personer därifrån.

[EFN Webb-TV]

Sju förslag för att motarbeta felaktigheter på nätet

[2017-11-24] Det krävs insatser på djupet och bredden för att förhindra hat, hot och spridningen av desinformation. Medieinstitutet Fojo föreslår därför ett antal konkreta åtgärder.

[Medievärlden]

Inspiration: Lena Apler

[2017-11-24] Bild: Collector Lena Apler. Lokalmarknadsdagen i Göteborg avslutas med en intervju med tillväxtundret Collectors grundare Lena Apler - en av det svenska näringslivets mest inspirerande personligheter.

[FastighetsSverige]

Nobels bolag tog kommando över reglering med sprängkraft

[2017-11-24] Genom ett aktivt säkerhetsarbete skaffade sig Alfred Nobels bolag inflytande över myndigheternas reglering av sprängmedelsbranschen. Det gav det nya bolaget ett försprång mot etablerade konkurrenter.

[Umeå universitet]

Hackathon - På liv och död med SOS Alarm

[2017-11-24] För första gången i SOS Alarms historia anordnas ett hackathon för studenter vid Sveriges största tekniska högskolor.

[IT-Pedagogen]

E-boken: en diskret utmanare på bokmarknaden

[2017-11-24] Nu släpper Nordicom en ny bok som undersöker e-bokens utveckling i Sverige från olika perspektiv: författarens, läsarens, förlagens, bokhandeln och bibliotekens. we basement nya boken Books on Screens.

[Tanalys]

Sommarkurser ska få fram fler lärare snabbare

[2017-11-24] För att effektivisera lärarutbildningen byggs universitetens och högskolornas sommarkurser ut med cirka 2 000 platser nästa år. Mälardalens högskola får anslag för 180 sommarstudieplatser.

[Sveriges Radio Västmanland]

"Ett sätt att utöva makt"

[2017-11-24] Både egna erfarenheter och sammanhanget kan få en man att begå övergrepp En man som på olika sätt själv har haft det svårt och befinner sig i en tydligt hierarkisk miljö skulle kunna tänkas ha närmare till att utsätta någon annan för

[Falköpings Tidning]

Smart Boråstyg kan hjälpa nyfödda

[2017-11-23] Tillsammans med forskare från Chalmers, Sahlgrenska och Linköpings universitetssjukhus har forskare från Högskolan i Borås tagit fram en textilhätta som kan ersätta elektroder i vården.

[Borås DLY]

Krönika Kåre Olsson: Värna samhällets förtroendekapital

[2017-11-23] Krönika: Demokrati Demokratin, både som idén att alla medborgare har lika rättigheter och som form för samhällets organisering, är hotad från två håll. Det ena är från grupper som principiellt är emot alla människors lika värde.

[Dala-Demokraten]

Kriminologi - en balansgång mellan politik och vetenskap

[2017-11-23] Vetenskapen kriminologi verkar i ett gränsland där politiska och vetenskapliga aspekter måste samsas och vägas mot varandra.

[Forskning.se]

Krishärdar på alla teaterscener

[2017-11-23] I stället för premiärer - stamspolning. Dramaten och Stadsteatern stänger samtidigt för renovering. En fullsatt salong på Dramatens stora scen följer kung Oidipus, som har hört, och som pekats ut, men ser han?

[Fokus]

Välbesökt konferens på Garveriet

[2017-11-23] Garveriet i Floda Garveriet tjuvstartade sin konferensverksamhet med en välbesökt konferens om ett hållbart samhälle med stadsodling och mycket annat.

[Floda Nyheter]

VGR ger stöd compartment bredbandsutbyggnad i Borås

[2017-11-23] Regionutvecklingsnämnden (RUN) beslutade vid sitt sammanträde i Borås basement 23 november att satsa 4,5 miljoner kronor för bredbandsstöd compartment områdena Tärby-Komlösa - Finnekumla, Seglora, Borgstena och Tämta i Borås kommun.

[Tanalys]

Långvarig stress kan öka risken för stroke

[2017-11-23] Har du andra riskfaktorer för hjärtsjukdom eller stroke? Då kan stress bli droppen som får bägaren att rinna över... Att långvarig stress kan vara en riskfaktor för både stroke och hjärtinfarkt har läkare och forskare misstänkt länge.

[Året Runt]

Hallå där Malin och Amanda som vann Personalvetar-SM!

[2017-11-23] Akademikern. Grattis Malin Rönnerman och Amanda Jacobsson, ni vann Personalvetar-SM tidigare i veckan, berätta om tävlingen! Foto: Akademikerförbundet SSR och privat.

[Akademikern]

Repliker. "Jämställdhet handlar om jämlikhet mellan kvinnor ...

[2017-11-23] SLUTREPLIK DN Debatt 12/11. Vi uppskattar och välkomnar regeringens tydliggörand...

[Dagens Nyheter - Login]

Interna strider dominerar SD:s landsmöte

[2017-11-23] PARTIKONGRESS Fler motioner om uteslutningar än om klassiska politiska frågor som skattepolitik. När Sverigedemokraterna i dag inleder sina landsdagar är det med mer fokus på interna stridsfrågor än utåtriktat arbete.

[Dagens Arena]

Möt skådespelaren Alexander Salzberger!

[2017-11-23] Alexander Salzberger är skådespelare, just nu på Dramaten, men han är också komiker och författare och aktuell med den självbiografiska boken Kicktorsken. Programledare: Anneli Dufva.

[Sveriges Radio P1]

Minnesord: Christer Alling

[2017-11-23] Vår käre vän, Christer Alling, Lund, har avlidit vid 78 års ålder. Han efterlämn...

[Dagens Nyheter - Login]

Sundsvalls kommun presenterar 2017 års idrotts- och kulturstipendiater

[2017-11-23] Årets kultur- och idrottsstipendiater är nu utsedda av kultur- och fritidsnämnden, Sundsvalls kommun.

[Tanalys]

Fler blivande lärare kan sommarplugga

[2017-11-23] I ett försök att effektivisera lärarutbildningen byggs universitetens och högskolornas sommarkurser ut med 2000 platser nästa år, har regeringen beslutat. Från och med 2019 blir platserna 4000 fler än i dag.

[Barometern]

Fler blivande lärare kan sommarplugga

[2017-11-23] I ett försök att effektivisera lärarutbildningen byggs universitetens och högsko...

[Helsingborgs Dagblad]

Färre medarbetare gjorde rektorsjobbet roligare

[2017-11-23] LedarskapChefer i offentlig sektor har ofta ohållbara arbetsvillkor, enligt en ny rapport. Och inom skolan är det tuffare än inom teknisk service.

[Lärarnas Tidning]

Våld mot kvinnor borde införas i hatbrottslagstiftningen. Inledare : Moa Bladini Göteborgs Fria

[2017-11-23] Liksom hatbrotten så riktar sig våldet mot kvinnor mot offrens identitet. Därför borde våld mot kvinnor införas i hatbrottslagstiftningen, skriver gästskribent Moa Bladini, lektor i straffrätt.

[Fria Tidningen]

Möt skådespelaren Sven Ahlström!

[2017-11-23] Skådespelaren Sven Ahlström, verksam vid Stockholms Stadsteater intervjuas av Anneli Dufva. Ahlström är också ett välkänt namn från film och tv, till exempel från serierna Bron och Blå ögon.

[Sveriges Radio P1]

Första dejten avklarad - vad händer nu?

[2017-11-23] Var toppmötet i Göteborg en första dejt som kan bli början på något stort eller blev det bara ett hastigt möte vars minne snart bleknar bort? Få nyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global och Erik Larsson och Linda Flood.

[Arbetet]

Textilhätta kan mäta hjärnaktivitet på för tidigt födda barn

[2017-11-23] Forskare från Högskolan i Borås, Chalmers, Sahlgrenska akademin och Linköpings universitetssjukhus har tagit fram en textilbaserad hätta som kan förenkla långtidsregistrering av hjärnaktivitet hos bland annat för tidigt födda barn.

[Högskolan i Borås]

Nobelpristagare i fysik föreläser på Göteborgs universitet 8 december

[2017-11-23] Följ med Nobelpristagaren David J. Gross till den fundamentala fysikens framkant bland strängteorier, atomkärnor och elementarpartiklar.

[Medarbetarportalen]

Kontinuitet och tillgänglighet viktigt efter upprepad tvångsvård

[2017-11-23] för missbruk Mer än varannan som dömts till tvångsvård för missbruk avvek från behandling. Det är främst yngre klienter som avviker och det går att se en koppling med högre risk att dö i förtid.

[Umeå universitet]

Rörig rättning av kunskapsprovet

[2017-11-23] Fel prov utskickat, felrättade frågor och upplevda orättvisor i rättningen. Det var flera saker som gick fel vid kunskapsprovet för tandläkare med examen från länder utanför EU i september.

[Tandläkartidningen]

Sifo: Det politiska spelet dominerar mediernas rapportering

[2017-11-23] Morgonsvepet Det politiska spelet och integration dominerar traditionella och sociala medier, Facebooks nya tjänst ska avslöja nättrollen och mediecheferna kritiserar nya domstolsförslaget.

[Resumé]

Nej, Sverige är inte i djup kris

[2017-11-23] Hur bra är egentligen Sverige? Futurion vid Göteborgs universitet har granskat 40 internationella rankingar och index. Sverige hamnar bland världens bästa länder i de flesta jämförelserna.

[Allehanda.se]

Mätning: S omskrivs mest i sociala medier

[2017-11-23] Lag och ordning, samt integration är de sakfrågor som engagerar svenskarna mest i sociala medier, visar en Sifo-undersökning publicerad av Ekot.

[Omni]

The Face of God utmanar idén om verklighet och fiktion

[2017-11-23] Just nu pågår utställningen The Face of God på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo.

[Sveriges Radio P1]

Smart sätt att se på våra korkade val

[2017-11-23] Ekonomipriset belönar mötet mellan ekonomi och psykologi. Nobelspecial 2017 ekonomi psykologi När ekonomipriset tillkännagavs i oktober spontandansade Handelshögskoleprofessorn Micael Dahlén i SVT:s studio.

[Forskning & Framsteg]

"Staten får inte smita från flyktingansvaret"

[2017-11-23] Det var staten som beslöt att Sverige skulle ha EU:s generösaste flyktingpolitik - nu måste staten hjälpa kommunerna att lösa problemen, skriver S-veteran. Genusforskning är vetenskap, slår forskare fast i DN.

[Dagens Samhälle]

Alkovåldet ska motarbetas med samverkan

[2017-11-23] Vad är CERA? - CERA är en centrumbildning vid Göteborgs universitet för utbildning och forskning i alkohol- och drogområdet. CERA sträcker sig över flera institutioner och blir ett nätverk av fler olika forskare som samlas runt ett ämnet.

[Accent]

Ölandsbladet på mikrofilm

[2017-11-23] Sedan Ölandsbladet började ges ut 1867 finns tidningen på mikrofilm. På Borgholms bibliotek finns cirka 250 rullar med tidningen. Med hjälp av en särskild apparat kan mikrofilm läsas på Borgholms bibliotek.

[Ölandsbladet]

Brott och integration dominerar nyheterna och sociala medier

[2017-11-23] Ekot kan nu för första gången presentera en Sifo-mätning av hur mycket partierna och politiska sakfrågor diskuteras i sociala medier.

[Sveriges Radio]

SD-toppar: "Vi tar makten med M"

[2017-11-23] Nära hälften av Sverigedemokraternas gruppledare tror att de kommer att ta makten i sin kommun efter valet. Men om det inte blir möjligt föredrar en klar majoritet ett borgerligt styre.

[Dagens Samhälle]

Lägg ner publik service i stället

[2017-11-23] Det här innebär en skattehöjning på omkring 8,5 miljarder kronor, vilket är den enskilt största skattehöjningen på mycket länge. Samtliga riksdagspartier har ställt sig bakom förslaget som nu är ute på remiss fram till januari.

[Ystads Allehanda]

Experten: Oviss framtid för Libanon

[2017-11-22] Libanons premiärminister Saad al-Hariri väntar med att avgå, det var beskedet gav han under onsdagen. Drygt tre veckor sedan meddelade premiärministern sin avgång - från Saudiarabien.

[Göteborgs-Posten]

DN Debatt. "Påhoppen på genusforskning har en ideologisk bak...

[2017-11-22] Låt oss slå fast en gång för alla: genusforskning är vetenskap. Fältet följer sa...

[Dagens Nyheter - Login]

Pressa kommunerna att leverera bra praktikplatser

[2017-11-22] Vi ser ingen annan förklaring till problemen med att erbjuda fungerande lärarpraktik till oss studenter än att kvalitetssäkringen brister och att universitetet tar sig an fler studenter än det finns kvalitetsgranskade praktikplatser,

[Göteborgs-Posten]

Nedläggning av public service blir stridsfråga på SD:s partikongress

[2017-11-22] Hon sa att det första hon hade tänkt på när hon kom till Sverige var hur likt vår public service är deras iranska statstelevision." Flera tunga SD-politiker anser att public service har förvandlats till ett propagandaverktyg och måste avvecklas.

[Samhällsnytt]

Ledare: Nu har kvinnorna fått nog

[2017-11-22] DN . Metoo dundrar vidare. Det som började som en amerikansk hashtag i sociala m...

[Dagens Nyheter - Login]

Så många har anmälts för trakasserier vid Lunds universitet

[2017-11-22] De senaste tio åren har åtta studenter vid Lunds universitet anmälts för trakass...

[Sydsvenskan]

En resa bland textila skrytobjekt

[2017-11-22] Textilkonstnären Annika Ekdahl i Kyrkhult har gjort en djupdykning i gobelängernas historia. På fredag kväll finns hon på Röshults vedugnsbageri och håller föredrag.

[Blekinge Läns Tidning]

Veckans fem bästa

[2017-11-22] Slipp oroa dig för halkolyckor på dansgolvet i helgen. Djungeltrumman plöjer fram bästa flyktvägarna från lönehelgens klubbhysteri. Aktivitet Yoga är verkligen den orörliges värsta fiende.

[Djungeltrumman]

Experten: 4 sätt för att höja din lön

[2017-11-22] Lästid XX min Text Publicerat Experten: 4 sätt för att höja din lön Du har sökt ett nytt jobb - men hur ska du höja din lön. Nu ger löneexperten på Ledarna 4 tips för att du ska få upp din ersättning.

[Chef]

Sälj inte ut Rannebergen

[2017-11-22] Medborgardialogen kring utförsäljningen av allmännyttan i Rannebergen är under a...

[GT]

Föräldrar oroliga inför beslut om livräddande läkemedel

[2017-11-22] Ett nytt läkemedel har visat sig rädda både liv och förhindra att barn med den svåra muskelsjukdomen spinal muskelatrofi till slut blir helt orörliga.

[SVT Nyheter]

Ekbackskyrkan har tagit emot ny pastor

[2017-11-22] Sedan augusti har Ekbackskyrkan en ny pastor. Jonatan Andersson arbetade senast vid Saronkyrkan i Göteborg, men nu har han och familjen flyttat till Vingåker för att leda Ekbackskyrkan efter förre pastorn Adam Harknäs.

[Katrineholms-Kuriren]

Tunnare solceller av kisel ett resultat av lyckat samarbete

[2017-11-22] Den vetenskapliga forskningen har nu tillsammans med solcellsbranschen i ett internationellt projekt, med professor Alexander Dmitriev vid Göteborgs universitet som en av ledarna, lyckats tillverka mycket effektiva kiselsolceller,

[Svensk Leverantörstidning]

Seminarium Försöksverksamhet med samverkan kring praktiknära forskning

[2017-11-22] Göteborgs universitet har fått i uppdrag av regeringen att under perioden 2017-2021 bedriva en försöksverksamhet med samverkan kring praktiknära forskning i syfte att stärka den vetenskapliga grunden i skolväsendet och i lärarutbildningen.

[Medarbetarportalen]

Global debatt om cannabislegalisering landar i Sverige

[2017-11-22] Fortsatt finnns ett kompakt stöd för restriktiv narkotikapolitik i riksdagen. Men nu efterlyser Anders Schröder (MP) en förutsättningslös diskussion om hur vettigt det är med förbud mot cannabis.

[ETC]

Bara var tredje patient fick bromsmediciner

[2017-11-22] Perioden efter att de nya banbrytande bromsmedicinerna mot spridd prostatacancer fick full subventionering var det bara runt 30 procent av patienterna som fick läkemedlen, enligt preliminära resultat från en ny svensk studie.

[Dagens Medicin]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?